fredag 1. april 2011

"You look very young..."

Jeg tror jeg har hatt et miniatyrinnlegg om at det bygges et helsesenter her på Nyenga (jeg skrev noe om noen steiner som hadde kommet, pluss et senere hvor jeg ser ut som en ompa lompa). Helsesenteret begynner uansett å ta form! Nå er vegger på plass med åpninger til dører og vinduer. I dag har det vært møte med arkitekten for å diskutere helningen av taket. Taket skal samle opp vann til helsesenteret og har derfor stort areal og en svak helning. Det er utrolig hvor fort dette bygget har tatt form (spesielt med tanke hvor tregt mye annet gjøres i dette landet, no offence til Uganda).

Det er forskjell på helsesentre i Norge og Uganda. Ta malariabehandling: du er ganske på jordet hvis du satser på det i Norge. Her er det derimot utrolig viktig. Men hva er ellers vanlig å tilby ved et helsesenter i Uganda? Malariabehandling kan man nesten tenke seg til (selv for en hvit utlending). Dette har jeg og Maria jobbet en del med. Maria er sykepleierstudent og ble dermed eksperten i teamet. Vi har brukt tid på å dra rundt til helsesentre i området for å høre hva de tilbyr, hva det er størst behov for, hvor de får tak i medisinskutstyr, hvilket helsepersonell som trengs, osv.

Det viser seg at det er et system med rangering av helsesentre ut fra hva de tilbyr (den rangeringen virker fortsatt som en veldig diffus greie, sånn type du kan velge hvor i rangeringen du vil være…) Ellers er jordmortjenester og familieplanlegging svært viktig, i tillegg til at luftveisinfeksjoner er vanlige (i tørke tiden blir du syka v støv, i regntiden blir du syk av regnet). Så er det også et problem med manglende kunnskap om ernæring og hygiene.

I hvor ferd rundt omkring har møtt diverse forskjellige mennesker, alt fra sykepleiere til såkalte clinical officers og sjefen selv for helsetilbudet i dette distriktet (hans kommentar til oss var at vi virket svært unge… Rub it in at vi ikke har erfaring liksom!)

Vi fikk masse forskjellige svar på en god del spørsmål. Vi ble støvete, svette, måtte vente masse og hadde en god del bomturer. Gjennom møte med forskjellige mennesker så vi også oppførselen deres i forhold til hvilken stilling de hadde i helsevesenet. Alt i alt ganske interessant!


Om ikke annet så vi spennende dyr med store horn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar